Gå direkt till innehåll
Svensk människorättsförsvarare häktad i Kina

Pressmeddelande -

Svensk människorättsförsvarare häktad i Kina

En svensk medborgare som arbetar för en kinesisk människorättsorganisation sitter häktad i Peking sedan den tredje januari, anklagad för att "hota rikets säkerhet".

Peter Dahlin greps när han på väg till flygplatsen i Peking av kinesiska myndigheter, och har sedan dess inte synts till. Peter Dahlin är en av grundarna av en NGO-organisation (icke-statlig organisation) i Kina som arbetar med människorättsfrågor, Chinese Urgent Action Working Group.

Den svenska ambassaden har begärt att få besöka Peter Dahlin men myndigheterna har hittills sagt nej till det, de har också sagt nej till att han ska få träffa sin familj eller ett juridiskt ombud. Den kinesiska utrikesministern sa den 13 januari att han skulle få ta emot konsulära besök, men det är oklart om sådana besök har ägt rum. Kina har anslutit sig till 1963 års Wienkonvention om konsulära förbindelser vilken ger konsulära ombud rätten att utan dröjsmål bli informerade om någon av deras medborgare blivit häktade (om den häktade vill det), att fritt kunna kommunicera med sina medborgare, att kunna ordna med juridiskt ombud för dem och att kunna träffa dem i häktet.

- Det här är ytterligare en attack på det civila samhället i Kina. De kinesiska myndigheterna måste omedelbart bevilja Peter Dahlin oinskränkt tillgång till ett juridiskt ombud och se till att han får rätt medicinsk behandling för sin sjukdom, säger svenska Amnestys generalsekreterare Anna Lindenfors.

Peter Dahlin har addisons sjukdom och han behöver medicin dagligen, får han inte sin medicin kan sjukdomen var livshotande. De kinesiska myndigheterna har sagt att han får sin medicin - men utan konsulära besök och utan tillgång till familj och advokat, finns det ingen som kan bekräfta detta.

Häktningen av Peter Dahlin ingår i en våg av nedslag mot människorättsadvokater och människorättsförsvarare i Kina. Över 250 personer har blivit utsatta för detta på olika sätt, och 23 personer sitter just nu i förvar hos polisen och nio stycken är formellt anhållna.

Den kinesiska regimen har nyligen stiftat en lag som i utkastet kallas "lagen om hantering av utländska, icke-statliga organisationer". William Nee, som arbetar för Amnesty International i Hongkong, säger att det chockerande sätt som Peter Dahlin behandlas på av de kinesiska myndigheterna hittills ser ut att bekräfta de farhågor som det internationella samfundet haft när det gäller lagen.

- Lagen verkar baseras på antagandet att civila samhällsorganisationer utgör allvarliga hot mot den nationella säkerheten, och tyvärr verkar den sortens logik ha spelat in även i det här fallet. Det verkar vara ännu ett fall där fredligt och lagligt arbete blir nedtystat och förhindrat med förevändningen att det hotar rikets säkerhet.

Amnesty har startat en blixtaktion i fallet, den finns här. Och här finns aktionen på svenska.

Aktuell info om nedslag mot människorättsförsvarare i Kina.

UD sa vid lunchtid till svenska Amnesty att de nu fått besked av kinesiska myndigheter att de ska få besöka Peter Dahlin.

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

Amnesty Sverige

Amnesty Sverige

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll