Gå direkt till innehåll
​Sverige: Dödsdömde Ahmadreza Djalali får svenskt medborgarskap

Pressmeddelande -

​Sverige: Dödsdömde Ahmadreza Djalali får svenskt medborgarskap

Ahmadreza Djalali, som är läkare och forskare i katastrofmedicin, är iransk medborgare med permanent uppehållstillstånd i Sverige, där också hans fru och två barn är bosatta. Nu har Migrationsverket, efter ansökan, beviljat honom svenskt medborgarskap.

- Det är glädjande dels eftersom det ger familjen lite sinnesro, dels eftersom svenska UD nu verkligen har en formell rätt att få träffa sin medborgare. Vi hoppas och utgår från att Sveriges regering nu med full kraft kan agera för att få honom fri. Men egentligen ska ju inte ett medborgarskap spela någon roll. Ahmadreza Djalali har utsatts för grava kränkingar av sina mänskliga rättigheter, han måste omedelbart friges och få återförenas med sin familj, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare vid Svenska Amnesty.

Ahmadreza Djalali greps den 25 april 2016 och dömdes den 21 oktober förra året till döden för ett påstått samarbete med Israels regering. Amnesty International uppmanar de iranska myndigheterna att upphäva dödsdomen, organisationen upprepar också det krav som FN framfört om att han måste friges omedelbart.
(Se punkt 63 via länken http://www.ohchr.org/Documents/Issues/Detention/A_HRC_WGAD_2017_92.pdf
Han har dessutom rätt till kompensation för det lidande han fått utstå.

Mer information
Länk till Amnesty Internationals aktion för Ahmadreza Djalali med mer information om hans fall. Hittills har över 200 000 människor i bland annat Sverige, Belgien och Italien skrivit under kravet på hans frigivning, alla länder där han verkat som forskare:
https://uttryck.amnesty.se/iran-ki-forskare-domd-till-doden/

Länk till det gemensamma brev som Amnesty Sverige, Karolinska Institutet och Kungliga Vetenskapsakademin har skrivit till Irans ambassad:
https://uttryck.amnesty.se/brev-till-irans-ambassad/

Uttalande från några av FN:s specialrapportörer om att Ahmadreza Djalali måste friges:
http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=22556&LangID=E

Amnesty International motsätter sig dödsstraffet i alla former, utan undantag, oavsett brott, förövare, eller metod som används vid avrättningen. Det finns inga som helst bevis för att dödsstraffet skulle vara mer effektivt för att avskräcka från brott än andra former av straff. Dödsstraffet är inte ett straff – det är ett brott.

Ämnen


Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, urgent actions och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll