Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Sverige: En vital 50-åring håller årsmöte


År 1964 bildades den svenska sektionen av Amnesty International. Detta kommer att uppmärksammas och firas i samband Amnestys årsmöte i Malmö den 9-11 maj.

Under mötet kommer flera seminarier och paneldebatter att hållas. Det blir ett samtal med experter och kandidater till Europaparlamentet om EU:s gemensamma asylsystem. Varför ser situationen för flyktingar och migranter så olika ut i medlemsländerna? Inför Europaparlamentsvalet driver Amnesty en kampanj , S.O.S Europa, för att stoppa "pushbacks", där migranter och flyktingar tvingas tillbaka när de försöker ta sig till Europa över Medelhavet.

Amnesty Internationals tidigare generalsekreterare, Thomas Hammarberg , som också var ordförande för den svenska sektionen 1974-78, kommer att ge en historisk återblick på svenska Amnestys 50 år men även tala om framtida utmaningar för Amnesty och för de mänskliga rättigheterna.

Årsmötet kommer även att ta ställning till det förslag till policy om avkriminalisering av sexarbete som varit ute på remiss i de olika Amnestysektionerna runt om i världen. Svenska Amnesty har under tre månader genomfört en mycket grundlig konsultationsprocess internt inom organisationen men också externt med ett stort antal organisationer, som kvinnoorganisationer, män för jämställdhet, RFSU, RFSL och även företrädare för sexarbetare.  

Drygt 20 motioner kommer att behandlas. 

Årsmötet hålls på Scandic Triangeln i Malmö och inleds kl 15.00 på fredagen den 9 maj och avslutas kl 15.30 på söndagen den 11 maj.
För ytterligare information kontakta pressekreterare Elisabeth Löfgren, 070-44 33 09 16eller elisabeth.lofgren@amnesty.se

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916