Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

SVERIGE: Lars Winnerbäck och Amnesty - Två aktiva röster för mänskliga rättigheter

Torsdag 8 juni startar Amnesty kampanjen En aktiv röst som vill föra fram mänskliga rättigheter i den nationella debatten och på den valpolitiska dagordningen. En aktiv röst för mänskliga rättigheter är Amnestymedlemmen Lars Winnerbäck. Amnesty kommer att följa med på Winnerbäcks hela sommarturné med början i Linköping den 6 juli och avslutning i Stockholm den 12 augusti. - Det är nödvändigt att aktiva röster som Amnesty kommer fram i dagens mediabrus. Amnesty är tydliga med sina budskap och kommer att vara extra aktiva nu inför valet för att få politiker att lyfta fram frågor om dom mänskliga rättigheterna. Det känns roligt att få bli en del av kampanjen och jag är glad att vi kan hjälpa dom att nå ut med sina budskap, säger Lars Winnerbäck. Under hela turnén kommer Amnesty att finnas på plats med eget informationstält för att föra samtal med konsertbesökarna, informera om kampanjen samt erbjuda människor att bli sms-aktivister. Sms -aktivist är en ny aktionsform där deltagarna varannan vecka får en kortfattad blixtaktion skickad till sin mobil. Amnesty utfärdar cirka 500 blixtaktioner årligen i samband med att en individ någonstans i världen exempelvis riskerar att utsättas för tortyr eller avrättning. Blixtaktioner är en av Amnestys mest effektiva kampanjmetoder och tidigare utredningar visar att cirka hälften av aktionerna har inneburit en förbättring för individen. - Som sms-aktivist kan du också vara med och tävla om personliga turnépass som ger dig fritt inträde till alla våra spelningar i sommar. Gå in på kampanjsajten via: www.amnesty.se för att veta mer, säger Lars Winnerbäck. Under kampanjen vill Amnesty även att de mänskliga rättigheterna förs upp på den valpolitiska agendan, via seminarier, utfrågningar och samtal med politiker och allmänhet. - De mänskliga rättigheterna har länge betraktats som en fråga långt bort och kränkningar av mänskliga rättigheter är inget som förknippas med Sverige. Därför vill Amnesty föra fram tre allvarliga nationella människorättsproblem. Vi vill att Sverige ska öka insatserna för att stoppa våld mot kvinnor, att Sverige ska respektera det absoluta tortyrförbudet och att Sverige inte ska exportera vapen till länder som kränker mänskliga rättigheter, säger Amnestys generalsekreterare, Carl Söderbergh. Länk till kampanjsajt http://www.enaktivrost.se/ Länk till turnéplan http://www.winnerback.net/

Ämnen


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916