Gå direkt till innehåll
Malú García Andrade, mottagare av Per Anger-priset 2023. Foto: Cristopher Ordoñez
Malú García Andrade, mottagare av Per Anger-priset 2023. Foto: Cristopher Ordoñez

Pressmeddelande -

Sverige: Malú García Andrade får Per Anger-priset 2023 för sin kamp mot femicid

Den mexikanska människorättsförsvararen Malú García Andrade arbetar modigt och outtröttligt mot femicid, mord där kvinnor dödas just för att de är kvinnor. För det får hon den svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati, Per Anger-priset.

Människorättsförsvararen och juristen Malú García Andrade leder en organisation för familjer som drabbats av det dödliga våldet som alltför ofta riktas mot kvinnor i Mexiko. I över 20 år har hon stridit för att rättsvårdande myndigheter och lagstiftare ska agera för kvinnorna, utreda morden och straffa förövarna.

– Familjerna behöver känna till sina rättigheter så att de kan kräva upprättelse, och staten måste ställa förövarna till svars för att få ett slut på den utbredda straffriheten. Först då kan flickor och kvinnor leva utan våld och rädsla, säger Malú García Andrade.

Patriarkala strukturer och korruption präglar Mexiko. Varje dag mördas tio kvinnor och flickor, i genomsnitt. Många av morden kategoriseras som femicid, mord på kvinnor just för att de är kvinnor. Amnesty har också dokumenterat stora brister i myndigheternas utredningar av brott mot kvinnor och flickor i landet.

I februari 2001 mördades Malú García Andrades lillasyster. Under flera år kämpade familjen förgäves för upprättelse och Malú García Andrade är idag en förgrundsgestalt i kampen mot femicid. Trots fara för sitt eget och familjens liv vägrar hon att vika undan.

- Malú García Andrade är en mycket modig människorättsförsvarare i ett land som är ett av världens farligaste för kvinnor. Varje mord på en kvinna påverkar även deras familjer på ett fruktansvärt sätt. De mister inte bara en familjemedlem utan lämnas också ensamma i sitt sökande efter sanning och rättvisa eftersom myndigheterna inte agerar tillräckligt mot de här brotten. Därför fortsätter Amnesty att kräva att de mexikanska myndigheterna prioriterar arbetet mot femicid, säger Anna Johansson, generalsekreterare för Amnesty Sverige.

– Att Malú García Andrade nu fått den svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati bidrar förhoppningsvis till en positiv förändring för henne och alla som utsätts för och kämpar mot femicid i Mexiko. Amnesty fortsätter stå vid deras sida, säger Anna Johansson, generalsekreterare för Amnesty Sverige.


Intervjuer och prisutdelning
Per Anger-priset delas ut vid en ceremoni i Stockholm den 27 april.

Malú García Andrade är tillgänglig för intervjuer 24–26 april i Stockholm. Bokas genom Forum för levande historias presskontakt på tel. 0702-59 38 19 (ej sms) samt press@levandehistoria.se.

Intervjuer med Malú García Andrade i Mexiko bokas genom Alejandro Juarez Gamero, pressansvarig på Amnesty International Mexico, på tel. +52 55 2265 4331 samt prensa@amnistía.org.mx


Bakgrund
María Luisa García Andrade, känd som Malú, har grundat och leder hjälporganisationen Bring our Daughters Back Home, Nuestras Hijas de Regreso a Casa. Organisationen stöttar familjer som kämpar för försvunna, våldsutsatta och mördade döttrar. Malú García Andrade nominerades till årets Per Anger-pris av Amnesty International.

Per Anger-priset är den svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati. Det instiftades 2004 för att uppmärksamma de insatser svenske diplomaten Per Anger gjorde under andra världskriget då han räddade ungerska judar undan Förintelsen. Forum för levande historia har regeringens uppdrag att årligen dela ut priset. Årets pristagare är nominerad av den svenska sektionen av Amnesty International.

Juryns motivering till Per Anger-priset 2023:
María Luisa García Andrade visar ett enormt mod i sin kamp för alla de kvinnor som försvunnit och mördats i Mexiko. I en miljö av hänsynslöst våld kräver hon att staten utreder kvinnomord, femicid, och att de skyldiga döms. Hon arbetar outtröttligt för att ge stöd till drabbade familjer, verkar för rättsliga reformer och vägrar att ge upp trots att hon och hennes familj måste leva gömda. Hennes beslutsamhet och mod inspirerar och inger hopp om förändring.”

Femicid är systematiska övergrepp och mord på kvinnor, för att de är kvinnor. I Mexiko är mord på kvinnor utbrett och femicid används där som brottsrubricering för att särskilja dessa kvinnomord från andra mord. År 2020 mördades 3723 kvinnor och flickor i Mexiko, både av okända och kända förövare. Av dessa utreddes 940 som femicid. Kriterierna för att ett brott ska klassas som femicid är mord i kombination med sexuellt våld, stympning och skändande av kroppen, tidigare hot och våld, förtroendeförhållande med förövaren och om offret hållits isolerad eller kroppen exponerats offentligt.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

Amnesty Sverige

Amnesty Sverige

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll