Pressmeddelande -
Sverige: Teodora del Carmen Vásquez får Per Anger-priset
Hon födde ett dött barn, anklagades för abort och dömdes till 30 års fängelse för mord. Efter tio år i fängelse släpptes hon. Trots den fara det innebär har hon inifrån fängelset och efter frigivandet kämpat för andra kvinnor som drabbats och för en ändrad abortlagstiftning. Forum för levande historia ger årets Per Anger-pris, svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati, till Teodora del Carmen Vásquez.
- Att få de fängslade kvinnorna frigivna är det som driver mig. Per Anger-priset är inte främst ett pris till mig, det är en symbol för en fortsatt kamp för mänskliga rättigheter för kvinnor, säger Teodora del Carmen Vásquez.
Amnesty International har i många år arbetat för att förändra abortlagarna i El Salvador och har hela tiden stöttat Teodora del Carmen Vásquez i hennes kamp för att bli frigiven - senast i kampanjen Skriv för frihet år 2015 då hon var ett av organisationens tio fall som lyftes globalt.
I El Salvador är abort totalförbjudet, vilket slår särskilt hårt mot unga och fattiga kvinnor. Abortförbudet minskar inte antalet aborter utan leder istället till att tusentals flickor och kvinnor allvarligt skadas eller dör i sviterna efter olagliga, osäkra aborter. Dessutom leder det till att kvinnor som får missfall eller komplikationer i samband med graviditet, misstänkliggörs. Först anklagas de för att själva försökt göra abort, sedan för mord. Idag sitter minst 25 kvinnor dömda för mord efter sådana händelser.
För att uppmärksamma de förödande konsekvenser restriktiva abortlagar har på kvinnors liv i El Salvador går 2018 års Per Anger-pris, som Forum för levande historia delar ut på regeringens uppdrag, till Teodora del Carmen Vásquez, den kandidat som Amnestys svenska sektion nominerat.
– Teodora del Carmen Vásquez är en oerhört modig person med ett engagemang som är beundransvärt. Trots riskerna har hon fortsatt kämpa för kvinnors rättigheter och för rättigheterna för de kvinnor som sitter fortsatt fängslade. Den kamp hon för när det gäller rätten för kvinnor att bestämma över sina kroppar är en sann inspiration för andra i Amerika-regionen där flera länder har en oerhört restriktiv abortlagstiftning, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare Amnesty Sverige.
Pristagaren föddes 1983 i Ahuachapán-regionen i El Salvador och är i dag en känd kvinnorättskämpe i hemlandet som arbetar bland annat tillsammans med Amnesty International för att förändra abortlagstiftningen i landet och med att stötta de fängslade kvinnorna.
- Jag led svårt under åren jag satt fängslad för något jag inte gjort, och det jag varit med om speglar också lidandet hos kvinnorna och flickorna i El Salvador. Efter att ha gått igenom detta viger jag mitt liv till att arbeta för andra kvinnor, särskilt kvinnor på landsbygden, det vill säga från samma slags områden som jag själv kommer ifrån. Mitt engagemang handlar om att prata med människor om hur våra villkor ser ut i El Salvador. Vi måste hjälpa varandra så att andra kvinnor och flickor inte lider på samma sätt som vi som suttit fängslade har gjort, säger Teodora del Carmen Vásquez.
Teodora del Carmen Vásquez tar emot Per Anger-priset den 8 november vid en ceremoni på Göta Lejon i Stockholm. Prisutdelare är ansvarig minister. Pristagaren kommer att vara tillgänglig för intervjuer i Stockholm den 5-7 november. Amnesty Sverige kommer arrangera ett seminarium om situationen i El Salvador när det gäller kvinnors rättigheter den 6 november på Södra Teatern i Stockholm då bland andra Teodora del Carmen Vásquez kommer medverka. För mer information kontakta Katarina Bergehed, sakkunnig kvinnors rättigheter Amnesty Sverige, 073-230 86 77.
FAKTA: Bakgrund
Sommaren 2007 var Teodora del Carmen Vásquez höggravid i nionde månaden. En dag attackerade Teodora av okända män på gatan och en av dem slog henne hårt i magen. Några dagar senare, när hon var på jobbet, fick hon svåra buksmärtor och ringde därför larmcentralen. Hon kände ett behov av att gå på toaletten men på vägen dit svimmade hon. En av hennes kollegor ringde polisen.
Teodora del Carmen Vásquez behövde vård, men sattes istället i handbojor. Hon anklagades för att ha gjort abort men dömdes senare till 30 års fängelse för “mord under försvårande omständigheter” efter en bristfällig rättegång, utan att hon hade haft råd att anlita en försvarsadvokat.
I december 2017 togs hennes fall upp för omprövning. Det gav domstolen möjlighet att rätta till den tidigare, felaktiga domen. Men förhoppningarna om att hon skulle frikännas infriades inte. Istället fastställdes domen och hon skickades tillbaka till fängelset. Till slut frigavs hon i alla fall, efter att avtjänat en tredjedel av sitt straff. Tidigt på morgonen den 15 februari 2018 lämnade Teodora del Carmen Vásquez kvinnofängelset Ilopango. Hon möttes av sin familj och organisationer, däribland Amnesty, som kämpat för hennes frihet.
FAKTA: Om Per Anger-priset
Per Anger-priset är svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati. Priset instiftades 2004 för att uppmärksamma de insatser diplomat Per Anger gjorde under andra världskriget då han räddade ungerska judar undan Förintelsen. Forum för levande historia har regeringens uppdrag att årligen dela ut priset.
I nomineringen till Per Anger-priset har tio internationella organisationer deltagit: Amnesty, Afrikagrupperna, Civil Rights Defenders, Diakonia, Internationella Juristkommissionen, Kvinna till Kvinna, Svenska FN-förbundet, Reportrar utan gränser, Svenska PEN och Svenska kyrkan.
Mer information om Per Anger-priset finns på https://www.levandehistoria.se/perangerpriset
Ämnen
Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.
Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.