Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

SVERIGE/VÄRLDEN: Toppartister i unikt musiksamarbete med Amnesty

Amnesty gör nyinspelningar av John Lennon-låtar med världskända artister som the Black Eyed Peas, Avril Lavigne och the Cure. Lördagen den 10 december släpps de första fyra moderna tolkningarna av Lennons låtskatt som donerades till Amnesty av Yoko Ono redan 2003. Amnestys förhoppning är att den världsomfattande kampanjen som går under namnet Make som noise ska kunna få miljoner unga människor att hitta till Amnesty och att intressera sig för mänskliga rättigheter. Under 2006 följer en serie nysläpp under hela året och även svenska artister har blivit tillfrågade om att delta i kampanjen som också resulterar i en samlingsskiva. Samtliga fyra låtar som lanseras på lördagen kan laddas ned från webbsidan: www.amnesty.org/noise Bland annat gör the Cure en nytolkning av Love. Där kommer det även att finnas mobilsignaler och annat att laddas ned mot betalning och samtliga intäkter går till Amnestys arbete för mänskliga rättigheter över hela världen. - Det är underbart att musiken som är så väl känd för de flesta i min ålder kan komma att älskas av en helt ny generation genom den här kampanjen, säger Yoko Ono. Johns musik har skapats ur en önskan om att inspirera till förändring, precis som kampanjen Make some noise. - Genom att ta ställning för mänskliga rättigheter kan vi verkligen göra världen "a better place". Redan tidigare har Amnesty ett nära samarbete med kända personligheter inom musikvärlden. Under 1998 genomfördes exempelvis en världsomfattande turné med musiker som Bruce Springsteen, Sting och Tracy Chapman. - Vi är verkligen exalterade över att kunna få använda John Lennons musik i vårt arbete för mänskliga rättigheter, säger Amnestys internationella generalsekreterare Irene Khan. Vi hoppas att det ska få en ny generation att få upp ögonen för mänskliga rättigheter. - Musik och mänskliga rättigheter går ju egentligen hand i hand. Vi skulle inte kunna skapa musik, lyssna på musik eller dansa till den utan mänskliga rättigheter. Solveig Hauser vik. pressekreterare ----------------------------- Amnesty International Swedish section Box 4719 116 92 Stockholm Phone: +46 (0)8-729 02 20 mobile: + 46 (0)70-433 09 16 Fax: +46 (0)8-729 02 01 http://www.amnesty.se mailto: elisabeth.lofgren@amnesty.se

Ämnen


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916