Gå direkt till innehåll
​Sydsudan: Regeringsstyrkor kvävde dussintals till döds i containrar

Pressmeddelande -

​Sydsudan: Regeringsstyrkor kvävde dussintals till döds i containrar

Regeringsstyrkor i Sydsudan har avsiktligt kvävt över 60 män och pojkar som hade satts i förvar i en skeppscontainer, därefter dumpade de kropparna på ett öppet fält i staden Leer i delstaten Unity State, det visar nya bevis som Amnesty International samlat in under en researchresa till landet.

Amnesty har besökt Comboni Catholic Churchdär dödandet ägde rum i oktober förra året, de besökte också platsen där kropparna dumpades, belägen ca en kilometer från staden Leer. De hittade rester av flera trasiga skelett som fortfarande låg kringströdda över marken.

- De godtyckliga gripandena, tortyren och massavrättningen av de här frihetsberövade personerna är bara ett exempel på den Sydsudanesiska regeringens totala likgiltighet för krigets lagar. Att hålla någon olagligt fängslad, att använda tortyr, att med vilje orsaka stort lidande och att med vilje döda personer utgör alltsammans krigsbrott, säger Lama Fakih, krisrådgivare vid Amnesty International.

Researchteamet har intervjuat över 42 vittnen, inklusive 23 personer som säger att de såg männen och pojkarna bli intvingade i en skeppscontainer och som senare såg de döda kropparna antingen bli bortförda eller vid en massgrav.

Enligt vittnena ar det mellan den 20 och 23 oktober som regeringssoldater godtyckligt frihetsberövade dussintals män och pojkar i byn Luale och i staden Leer. De tvingade sedan in dem, med händerna bakbundna, i en eller flera skeppscontainers som fanns vid Comboni Catholic Church.

Vittnen beskrev hur de kunde höra de fängslade gråta och skrika och hur de slog på väggarna i containern, som inte hade några fönster eller annan ventilation. De sa att de civila och militära representanterna visste att de fängslade personerna plågades och var på väg att dö men att de inte gjorde något för att hjälpa dem. Till exempel berättade ett vittne om hur befälhavararen gav soldaterna order att öppna containern och ta bort kropparna från fyra döda män och sedan stänga till dörren till containern igen där det fortfarande fanns levande peroner kvar.

Morgonen efter hade alla de fängslade utom en avlidit.

Efter att de dött fyllde regeringssoldater en lastbil med dussintals kroppar och dumpade dem i två öppna hål i Kulier, Juong payam cirka 1 km nordöst om staden Leer.

Trots bevis på krigsbrott har inget gjorts för att ställa förövarna till svars eller för att erbjuda skadestånd eller kompensation till de släktingar som förlorat en anhörig.

- Dussintals människor har lidit en långsam och mycket plågsam död som orsakats av regeringsstyrkor som egentligen finns där för att skydda dem. Det här rättsstridiga dödandet måste uterdas och alla ansvariga ställas inför rätta. För att reella åtal ska kunna äga rum måste Afrikanska unionens kommission omedelbart inrätta den tillfälliga "hybrid domstol" som fredsuppgörelsen i augusti 2015 banade väg för - och se till att den omedelbart sätter igång med att utreda brott mot internationell rätt, bland dessa detta fruktansvärda dåd, säger Lama Fakih.


Bakgrund

I augusti 2015 efter mer än 20 månader av återkommande förhandlingar gick Sydsudans stridande parter äntligen med på villkoren för en fredsuppgörelse. Uppgörelsen tillhandahåller ramar för parterna att få ett slut på fientligheterna och riktade in sig på en rad frågor som maktdelning, säkerhetsarrangemang, humanitär hjälp, ekonomiska överenskommelser, rättvisa och försoning och en process för att kunna utveckla en permanent konstitution.

Trots fredsöverenskommelsen och att de olika sidorna i konflikten sagt ja till en vapenvila, fortsatte strider i delstaten Unity State under mitten av december 2015. Det maktdelande parlamentet har ännu inte bildats.

Fredsuppgörelsen från augusti 2015 innebär också bildandet av en "hybriddomstol" för Sydsudan (HCSS, Hybrid Court for South Sudan) genom Afrikanska unionens kommission. Den ska ha mandat att undersöka och åtala för folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten under konflikten. Domstolen har ännu inte etablerats.

Dödandet av runt 60 män och pojkar i en skeppscontainer i Leer avslöjades första gången av CTSAMM, Ceasfire and Transitional Security Arrangements Monitoring Mechanism, det organ som är ansvarigt för att rapportera kring införandet av en permanent vapenvila. CTSAMM-rapporten rekommenderade att "någon sorts undersökningskommission ska bildas för att undersöka vad som hänt."

Vid tidpunkten för dödandet hade Comboni Catholic Church tagits över av regeringsstyrkor.

Ämnen

Kategorier


Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll