Gå direkt till innehåll
​Syrien: Civila i Raqqa svårt drabbade under striderna mot IS

Pressmeddelande -

​Syrien: Civila i Raqqa svårt drabbade under striderna mot IS

Tusentals civila har fångats i slutstriderna om kontrollen av staden Raqqa i norra Syrien - utan någonstans att ta vägen. Det konstaterar Amnesty International som nyligen har varit i norra Syrien. Rapporten bygger bland annat på intervjuer med närmare 100 personer som flytt eller fördrivits på grund av stridigheterna i Raqqa.

- De stridande parterna måste prioritera säkerheten för civilbefolkningen, och se till att skapa säkra vägar så att de kan fly striderna, säger Katarina Bergehed, sakkunnig om Syrien på Amnesty i Sverige.

I rapporten dokumenterar Amnesty hur hundratals civila har dödats och skadats i attacker sedan i juni. Det var då offensiven mot den väpnade grupp som kallar sig Islamiska Staten (IS) började, i syfte att återerövra staden.

Överlevande och vittnen har berättat för Amnestys utredare på plats att de som försöker fly utsätts för krypskyttar från IS, som även placerat ut minor på flertalet utfartsvägar ut ur staden. Samtidigt pågår en konstant spärreld av artilleriattacker och flygattacker utförda av den USA-ledda koalitionens styrkor som slåss tillsammans med den väpnade gruppen SDF (Syrian Democratic Forces).

Överlevande vittnar också om hur syriska styrkor, som backas upp av Ryssland, bombat civila i byar och i läger söder om Raqqa och floden Eufrat, och att de även använt internationellt förbjudna klusterbomber.

- När slaget om att pressa tillbaka IS från Raqqa intensifieras blir tusentals civila fångade i en dödlig labyrint där de utsätts för attacker från alla sidor. Eftersom SDF och USA-ledda styrkor vet om att IS använder civila som mänskliga sköldar så måste de fördubbla sina ansträngningar när det gäller att skydda civila. Inte minst genom att avstå från att använda sig av oproportionerliga och urskillningslösa attacker och genom att skapa säkra flyktvägar, säger Donatella Rovera som ledde Amnestys researchresa i området.

- Situationen kommer bara att bli ännu värre när striderna går mot sitt slut i stadskärnan. Mycket mer måste och kan göras för att skydda livet på de civila som drabbats av den här konflikten och för att möjliggöra för dem att fly från striderna.

Det är oklart hur många civila som finns kvar i Raqqa men FN uppskattar antalet till mellan 10 000 och 50 000. Många, förmodligen de flesta, antas vara instängda som mänskliga sköldar i den gamla delen av staden och andra IS-kontrollerade områden.

Bakgrund
Det var den 6 juni som SDF och koalitionsstyrkorna inledde den sista fasen i att återta Raqqa från IS. I mitten av juli började syriska styrkor, uppbackade av Ryssland, utföra flygattacker mot byar och flyktingläger söder om staden. Hundratals civila har dödats och skadats i attacker från alla sidor sedan de här nya militära offensiverna inleddes.

Läs mer här i den engelska pressmeddelandet:
https://www.amnesty.org/en/latest/news/2017/08/syria-deadly-labyrinth-traps-civilians-trying-to-flee-Raqqa/

Rapporten finns bifogad som pdf-fil.

Ämnen

Kategorier


Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, urgent actions och rapporter vi publicerar.

Presskontakt

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll