Gå direkt till innehåll
​Syrien: Tiotusentals försvunna får inte glömmas bort

Pressmeddelande -

​Syrien: Tiotusentals försvunna får inte glömmas bort

I samband med Den internationella dagen mot påtvingade försvinnanden den 30 augusti uppmärksammar Amnesty International de tiotusentals personer som försvunnit i Syrien. Den syriska regeringen och de väpnade grupperna som är involverade i kriget i Syrien måste berätta vad som hänt de försvunna, och de ansvariga måste ställas till svars.

- Situationen för alla de som försvunnit efter att de gripits av myndigheterna eller fängslats av väpnade grupper mitt under det blodiga kriget i Syrien är en tragedi som inte har uppmärksammats tillräckligt mycket internationellt. Tiotusentals familjer har desperat försökt få reda på vad som hänt de som försvunnit, säger Philip Luther chef för research- och påverkan vid Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

- Särskilt Ryssland och USA måste använda sitt inflytande för att pressa både den syriska regimen och de väpnade oppositionsgrupperna att tillåta oberoende övervakare att få tillträde till förvar och fängelser, att avslöja namnen på de som berövats sin frihet och tala om var de finns samt tillåta de som fängslats att kommunicera med sin familj.

Enligt det syriska nätverket för mänskliga rättigheter (Syrian Netork for Human Rights, SNHR) har minst 75 000 människor utsatts för påtvingade försvinnanden av den syriska regimen sedan 2011.

Även om regimen är ansvariga för majoriteten alla försvinnanden så är det över 2000 personer som har försvunnit efter att ha fängslats av väpnade grupper som tillhör oppositionen och av den väpnade grupp som kallar sig Islamiska Staten (IS).

- Det har funnits en total straffrihet när det gäller de som är ansvariga för försvinnanden i Syrien. Det här måste tas upp av det internationella samfundet vid varje möjligt tillfälle, inklusive vid fredssamtal i Genève och Astana. Om det här inte görs kommer konsekvenserna att påverka generationer i många år framöver och möjligheten till helande och försoning kommer att undergrävas, säger Philip Luther.

FAKTA: Påtvingade försvinnanden
Överallt i världen fortsätter regeringar att använda sig av påtvingade försvinnanden för att tysta kritiker och skapa rädsla. Påtvingade försvinnanden följer ofta samma mönster: de personer som förts bort kommer inte att ställas inför rätta och det finns nästan aldrig något protokollfört vare sig kring deras påstådda brott eller var de hålls fängslade. När de väl är borta från det allmännas insyn löper personer som försvunnit på det här sättet stor risk att råka ut för misshandel, tortyr och även att dödas.

I Syrien har Amnesty arbetat med frågan sedan 2011. Läs mer via länkarna nedan:
https://www.amnesty.org/en/documents/mde24/2579/2015/en/
https://www.amnesty.org/en/documents/mde24/4227/2016/en/


Via den här länken finns också mer information:
https://tensofthousands.amnesty.org


FAKTA: Utställning i Beirut samt aktion 
Amnesty Internationals kontor i Beirut är delaktiga i en konstutställning som öppnar den 30 aug och som handlar om de som försvunnit i Syrien. Läs mer i det engelska pressmeddelandet här:
https://www.amnesty.org/en/latest/news/2017/08/syria-tens-of-thousands-of-disappeared-must-not-be-forgotten

Amnesty International har startat en aktion för att de anhöriga ska få veta vad som hänt. Vi uppmanar Ryssland och USA att använda sitt inflytande och trycka på den syriska regimen och de väpnade grupperna att avslöja vad som har hänt alla dem som förts bort och försvunnit, och var de finns idag. Läs mer och skriv under här:
https://uttryck.amnesty.se/syrien-forsvunna-men-inte-bortglomda/

Ämnen

Kategorier


Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, urgent actions och rapporter vi publicerar.

Presskontakt

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll