Gå direkt till innehåll
Syrien: Väpnade oppositionella grupper begår krigsbrott

Pressmeddelande -

Syrien: Väpnade oppositionella grupper begår krigsbrott

Väpnade grupper i Aleppo, Idlib och omkringliggande områden i norra Syrien har ägnat sig åt bortrövande, tortyr och summariskt dödande, det visar Amnesty International i en ny rapport.

Rapporten "Torture was my punishment": Abductions, torture and summary killings under armed group rule in Aleppo and Idleb, Syria visar hur verkligen ser ut i områden som kontrolleras av väpnade oppositionella grupper. En del av grupperna stöds troligen av regimer som Qatar, Saudiarabien, Turkiet och USA, trots bevis på att de grovt bryter mot internationell rätt (de så kallade krigets lagar). Rapporten visar också på de kvasi-juridiska institutioner som har inrättats av väpnade grupper för att kontrollera de här områdena. 

- Rapporten avslöjar den svåra verklighet som civila lever i under kontroll av några av de väpnade grupperna i Aleppo, Idlib och omkringliggande områden. Många civila lever i konstant rädsla för att bli bortrövade om de kritiserar de väpnade gruppernas uppträdande eller om de inte lyckas lyda de stränga regler som en del har infört. I Aleppo och Idlib har väpnade grupper fria händer när det gäller att begå krigsbrott och andra kränkningar av internationell humanitär rätt utan att straffas för det. Chockerande nog har vi också dokumenterat hur väpnade grupper använder samma metoder av tortyr som rutinmässigt användas av den syriska regimen, säger Philip Luther, chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

- Stater som är medlemmar av internationella stödgruppen för Syrien (ISSG), däribland USA, Qatar, Turkiet och Saudiarabien, som är involverade i förhandlingar om Syrien, måste sätta press på väpnade grupper att sluta med sådana övergrepp och följa krigets lagar. De måste också upphöra med överföringar av vapen eller andra former av stöd till grupper som är inblandade i att begå krigsbrott eller andra grova kränkningar.

Rapporten dokumenterar 24 fall av bortrövande av väpnade grupper i guvernoraten Aleppo och Idlib mellan 2012 och 2016. Offren består av fredliga aktivister, också av barn, och av minoriteter som blivit utsatta bara på grund av sin religion. Den visar också på fem fall från 2014 och 2015 av personer som säger sig ha blivit torterade.

Flera av journalisterna och mediaaktivisterna som arbetat med att rapportera om övergrepp berättade för Amnesty att de blivit bortförda just på grund av att de kritiserat hur de väpnade grupperna vid makten beter sig. Flera av dem blev senare frisläppta, uppenbarligen på grund av ett offentlig tryck mot de väpnade grupper som kidnappat dem.

-Ledarna för väpnade grupper i norra Syrien har en skyldighet att få ett stopp på människorättskränkningar och brott mot internationell humanitär rätt, inklusive krigsbrott. De måste offentligt fördöma det här agerandet och sända en tydlig signal till sina underordnande att sådana brott inte kommer tolereras.

Rapporten innehåller också bevis på summariskt dödande. Bland dem som avrättats finns civila, bland dem en 17-årig pojke som anklagades för att vara homosexuell och en kvinna som anklagades för "äktenskapsbrott". Där finns också tillfångatagna medlemmar från syriska regeringsstyrkor, från regeringstrogna shabiha miliser, från den väpnade grupp som kallar sig Islamiska Staten och från andra rivaliserande grupper. I en del fall har väpnade grupper utfört avrättningarna inför publik. Att avsiktligt avrätta människor som hålls fångna är förbjudet enligt internationell humanitär rätt och utgör krigsbrott.

De senaste fem åren har Amnesty International samlat omfattande dokumentation gällande krigsbrott och brott mot mänskligheten utförda av syriska regeringsstyrkor i en massiv skala. Amnesty har också dokumenterat allvarliga kränkningar, inklusive krigsbrott, av den grupp som kallar sig själva Islamiska Staten och av andra väpnade grupper.

- Civila i områden som kontrolleras av den väpnad oppositionen har först välkomnat att ha kommit undan den brutala syriska regimen, men hoppet de känt att dessa grupper ska respektera deras rättigheter har försvunnit när de ser att dessa grupper tagit lagen i egna händer och begått allvarliga övergrepp, säger Philip Luther.

Ryssland, USA och FN:s särskilda sändebud för Syrien, måste under de pågående samtalen i Geneve prioritera bortföranden, godtyckligt fängslande och tortyr som utförs av både regeringsstyrkor och väpnade grupper, samt de påtvingande försvinnanden som utförs av staten. FN:s säkerhetsråd måste införa sanktioner mot ledare av väpnade grupper som är ansvariga för krigsbrott.

Läs hela det engelska pressmeddelandet.

Bildtext: Förstörelse i Tareeq al Bab, Aleppo, 5 april 2015. © Amnesty International, foto: Khalil Hajjar

Ämnen

Kategorier


Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Presskontakt

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll