Gå direkt till innehåll
Område i Sur, i centrala distriktet av Diyarbakir, där hus förstörts. Foto: ©Guy Martin/Panos
Område i Sur, i centrala distriktet av Diyarbakir, där hus förstörts. Foto: ©Guy Martin/Panos

Pressmeddelande -

Turkiet: Hundratusentals kurder har tvingats bort från sina hem

Tiotusentals boende på platsen för Unescos världsarv i Sur finns bland de uppskattningsvis runt 500 000 människor som tvingats bort från sina hem som ett resultat av de brutala tillslagen från turkiska myndigheter det senaste året - något som kan utgöra kollektiv bestraffning, det säger Amnesty International i en ny rapport.

Samtidigt som förtrycket från den turkiska regeringen mot kurdiska röster fortsätter, avslöjas i rapporten Displaced and dispossessed: Sur residents´right to return home, den desperata situationen för familjer som tvingats bort från det historiska centrumet av Diyarbakir. 

Anledningen till det är de intensiva säkerhetsoperationerna i slutet av förra året och det pågående utegångsförbudet. I det en gång så livliga distriktet har hem blivit förstörda av granater, de har blivit demolerade och exproprierade för att bana väg för ett utvecklingsprojekt som väldigt få tidigare bosatta lär kunna nyttja.

- Ett år efter det att ett 24-timmars utgångsförbud infördes i Sur är tusentals personer tvångsförflyttade från sina hem, de kämpar för att få ihop tillvaron och de står inför en osäker framtid i ett klimat som blir alltmer repressivt. Medan det har rapporterats om tillslagen mot det civila samhället i sydöstra Turkiet så har det rapporterats ganska lite om de tvångsförflyttningar som har förstört livet för vanliga människor under svepskälet "säkerhet", säger John Dalhuisen, chef Amnesty Internationals Europaavdelning.

När en vapenvila upphörde i juli 2015 bröt strider ut mellan människor ansluta till PKK och turkiska regeringsstyrkor. Som svar på deklarationer om "självstyre" och byggandet av barrikader och diken i Sur, i centrala Diyarbakir och i andra städer i sydöstra Turkiet, införde de turkiska myndigheterna 24-timmars utegångsförbud och började också med tunga militära säkerhetsoperationer.

Den 11 december 2015 blev ett 24-timmars utgångsförbud infört på obestämd tid i sex av Surs 15 grannskap vilka hindrade människor från att lämna sina hem ens bara för att köpa mat eller mediciner. Vatten och elektricitet stängdes av under vissa perioder och hem besköts.

Sammandrabbningarna i Sur slutade i mars 2016, men utgångsförbudet har kvarstått i stora delar av distriktet. I efterdyningarna av tvångsförflyttningarna har nästan all mark blivit exproprierad av turkiska myndigheter och många byggnader har också förstörts. Trots att ett återvändande har varit nästan omöjligt på grund av utegångsförbudet och förstörelsen så har några invånare ändå vågat sig på att återvända - bara för att finna att deras hem har blivit plundrade och deras ägodelar stulna eller förstörda.

Tvångsförflyttade invånare har inte kunnat hitta alternativt boende som de har råd med och de har kämpat för att få tillgång till nödvändig samhällsservice. Många förlorade sina jobb när de blev förflyttade och barn har fått sin skolgång avbruten eller har slutat skolan helt. Fullständigt bristfällig kompensation och ett totalt misslyckande från myndigheternas sida att tillhandahålla tillräcklig hjälp när det gäller hyresmöjligheter har drivit familjer in i ännu större svårigheter.

Att måltavlan efter kuppförsöket har varit den kurdiska oppositionen har ytterligare förvärrat situationen. NGO:s som gett stöd för fattiga och förflyttade människor har nu tvingats stänga ner sin verksamhet (se nedan).

Boende tillbakavisar regeringens påståenden att det pågående utegångsförbudet och husrivningarna görs av säkerhetsskäl, eftersom sammandrabbningarna slutade för över åtta månader sedan. Istället ser de detta som en del i en kalkylerad plan för att "återskapa" deras område och vidarebosätta dem någon annanstans. Ett stadsupprustningsprojekt som togs upp första gången 2012 har återuppväckts, men detaljerna är fortsatt knappa och de boende har inte blivit konsulterade. Det här följer ett mönster av projekt i Turkiet där boende har blivit tvångsförflyttade och sedan aldrig kunnat återvända.

- Chockerande nog är den desperata situation som de tvångsförflyttade invånarna i Sur står inför likadan i dussintals av andra distrikt i sydöstra Turkiet. Regeringen måste agera omedelbart och häva undantagstillståndet, den måste se till att de som drabbats kompenseras fullt ut och den måste hjälpa personer att återvända till vad som är kvar av deras hem, eller åtminstone till deras områden.

Bakgrund
Sur är det centrala distriktet i Diyarbakir, den största staden i den huvudsakligen kurdiska sydöstra delen av Turkiet. Dess uråldriga stadsmurar (Diyarbakir fästning) och det närliggande Hevsels trädgårdar blev upptagna på Unescos världsarvslista år 2015.

Många av Surs invånare hamnade där efter att ha blivit tvingade att flytta från landsbygdsområden under konflikten på 1980- och -90-talen. Omflyttningarna, som utfördes med tvång av Turkiets säkerhetstjänst, gjorde att Diyarbakirs befolkning mer än fördubblades.

Efter det att undantagstillståndet infördes i Turkiet efter kuppförsöket i juli har situationen när det gäller mänskliga rättigheter i sydöstra Turkiet försämrats kraftigt. Flera dekret har tystat kurdiska oppositionella röster, stängt ner media och stängt flera NGO:s. Valda borgmästare, inklusive borgmästarna för Sur och Diyarbakir, har ersatts med personer utsedda av regeringen.

I november stängdes hundratals NGO:s (icke statliga organisationer) ner på ospecificerade grunder av typen "länkar till terroristorganisationer" eller "hot mot nationell säkerhet". Bland de organisationer som stängdes ner fanns nyckelorganisationerna när det gäller att hjälpa familjer som blivit tvångsförflyttade från Sur.

Siffran på minst en halv miljon människor som blivit förflyttade i sydöstra Turkiet är en uppskattning baserad på hur många människor som finns i de områden som haft långvarigt utegångsförbud, den andel som rapporterats ha blivit tvingade att fly och nivån på förstörelsen av hem och infrastruktur i de här områdena.

Turkiet har skrivit under flera internationella och regionala människorättsfördrag som kräver att landet respekterar människors rätt att fritt röra sig, deras rätt till skydd och deras rätt till andra sociala och ekonomiska rättigheter samt rätt till kompensation om de utsatts för människorättsbrott.

Läs hela det engelska pressmeddelandet här, rapporten finns bifogad som pdf.

Ämnen

Kategorier


Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, urgent actions och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll