Gå direkt till innehåll
Uganda: Godtyckliga gripanden och övervåld tystar oppositionen

Pressmeddelande -

Uganda: Godtyckliga gripanden och övervåld tystar oppositionen

Polisen i Uganda har utsatt oppositionsledare för godtyckliga gripanden och använt övervåld för att upplösa fredliga politiska sammankomster. På så sätt har de hindrat ugandier från att både få reda på information och vara i kontakt med politiker inför valet i februari nästa år, det konstaterar en ny rapport från Amnesty International idag.

Rapporten  "We come in and disperse them: Violations of the right to freedom of assembly by the Ugandian police" baserar sig dels på intervjuer med 88 tortyröverlevare, ögonvittnen och högt uppsatta polistjänstemän och dels på analyser av videoupptagningar. Rapporten visar på en mängd olika människorättskränkningar under juli 2015 - oktober 2015. Medlemmar av oppositionen, inklusive deras presidentkandidater, har upprepade gånger blivit gripna i "förebyggande syfte" och polis har urskiljningslöst använt sig av både tårgas och gummikulor vid fredliga demonstrationer.

- Alla ugandier måste ha full frihet att vara med på politiska massmöten och prata med kandidater, oavsett deras politiska tillhörighet, säger Muthoni Wanyeki, chef Amnesty Internationals regionkontor i Östafrika, Afrikas Horn och den stora sjöregionen (Demokratiska republiken Kongo, Burundi och Rwanda).-Myndigheterna i Uganda måste genast upphöra med trakasserierna och tortyren av politiska motståndare, och de måste snabbt, transparent och grundligt utreda användandet av övervåld mot fredliga demonstranter. De som gjort sig skyldiga till dessa brott måste ställas inför rätta, säger Muthoni Wanyeki.

Valet i Uganda ska hållas den 18 februari, och den sittande presidenten Museveni kommer då ställa upp för en femte period.

Fotocredd:© URN/Aldon Walukamba G

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.