Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

UGANDA: Hbt-aktivist mördad

Amnesty kräver att myndigheter i Uganda grundligt utreder hbt-aktivisten David Katos död. Kato arbetade för organisationen Sexual Minorities in Uganda och dog på väg till sjukhuset efter att ha attackerats av en okänd gärningsman i sitt hem utanför Kampala.

- Mordet på David Kato är upprörande. Myndigheterna i Uganda måste omedelbart se till att det görs en trovärdig och opartisk utredning av mordet. Personer som misstänks vara inblandade i brottet måste ställas inför rätta, säger Michelle Kagari, biträdande chef för Amnestys Afrikaavdelning. 
- Det är djupt oroande att myndigheterna i Uganda har varit så tysta om hetsen mot hbt-personer i Uganda. Nu mer än någonsin är det dags att myndigheterna försäkrar att deras medborgare är skyddade från hot och våld oavsett vad de har för sexuell läggning eller könsidentitet. 

Kato arbetade för att myndigheterna skulle agera för att motverka diskriminering mot hbt-personer i Uganda, och i synnerhet mot tidningar som har publicerat namn, bilder och personlig information om personer som pekats ut som hbt-personer.

I oktober 2010 publicerade den ugandiska veckotidningen Rolling Stone en lista under rubriken "Häng dem" med bilder och namn på individer tidningen hävdade var homosexuella. I januari i år fällde Ugandas högsta domstol Rolling Stone efter att Kato och två andra aktivister anmält tidningen. Domaren Vincent Musoke-Kibuuke förbjöd tidningen att avslöja hbt-personers identitet och förbudet skulle omfatta all media i Uganda. De två andra aktivisterna som anmälde tidningen tillsammans med Kato har uppgett att även de hotats till livet. 

De senaste åren har Amnesty och andra människorättsorganisationer noterat ökande diskriminering, godtyckliga gripanden och tortyr mot människor på grund av deras sexuella läggning eller könsidentitet i Uganda och mot hbt-aktivister som avslöjat dessa övergrepp.

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.