Gå direkt till innehåll
Bilden på Chelsea är tagen fängelset 2015. Chelsea har explicit uttryckt att hon vill att denna bild används i kommunikation kring henne, då bilden representerar hur hon har tvingats se ut under sin tid i fängelset.  ​©privat
Bilden på Chelsea är tagen fängelset 2015. Chelsea har explicit uttryckt att hon vill att denna bild används i kommunikation kring henne, då bilden representerar hur hon har tvingats se ut under sin tid i fängelset. ​©privat

Pressmeddelande -

USA: Chelsea Manning äntligen fri

När Chelsea Mannings friges från militärfängelset i USA den 17 maj sätter det äntligen punkt för det straff hon fick för att ha läckt hemligstämplat material, inklusive information om möjliga krigsbrott utförda av USAs militär. Amnesty International kräver att det görs en oberoende undersökning av hennes avslöjanden samt att skyddet för visselblåsare stärks.

-Idag är den dag som tusentals Amnestysupportrar, i USA och runt om i världen, hela tiden har kämpat för under Chelsea Mannings svåra tid, säger Margaret Huang, generalsekreterare vid Amnesty International USA.

- Det sätt som Chelsea Manning har behandlats på är särskilt magstarkt eftersom ingen har ställts till svars för de påstådda brott som hon har belyst. Även om vi firar att hon nu är fri kommer vi fortsätta att kräva en oberoende utredning av de eventuella kränkringar av de mänskliga rättigheterna som hon avslöjat, samt att det måste finnas ett skydd så att visselblåsare som Chelsea Manning aldrig mer kommer utsättas för en sådan fruktansvärd behandling som hon fått utstå.

Amnesty International har kämpat för att Chelasea ska bli fri sedan 2013 när hon dömdes till 35 års fängelse. Hennes fängelsedom var mycket längre än för militär som dömts för mord, våldtäkt och krigsbrott.

Dessutom hölls hon häktad i elva månader under omständigheter som FN:s speciella sändebud mot tortyr klassade som en grym, omänsklig och förnedrande behandling. Hon placerades bland annat i isolering som straff för ett självmordsförsök och har till och från vägrades den behandling hon behövt som varit kopplat till hennes könsidentitet.

Hennes fall var en del av Amnesty Internationals årliga "Skriv för frihet"-kampanj under 2014. Runt om i världen gjordes nära 250 000 aktioner för att hon skulle släppas fri.

I ett brev till Amnesty vid den tiden skrev Chelsea Manning:

"Jag stöttar ert arbete för att skydda människor varhelst de nekas rättvisa, frihet, sanning eller värdighet. Det verkar som att transparens hos regeringar är en fundamental förutsättning för att säkerställa och skydda alla människors värdighet och frihet."

Bara några dagar innan han lämnade sitt ämbete i januari 2017 förkortade den tidigare presidenten i USA, Barack Obama, Mannings straff.

- De amerikanska myndigheternas hämndlystna behandling av Chelsea Manning efter det att hon avslöjade möjliga brott begågna av militär visar på ett sorgligt sätt hur hur långt de med makt kan gå för att hindra andra från att uttala sig, säger Margaret Huang.

Läs mer här om Chelsea Manning.

Läs mer om bakgrunden här.

Foto: Bilden på Chelsea är tagen fängelset 2015. Chelsea har explicit uttryckt att hon vill att denna bild används i kommunikation kring henne, då bilden representerar hur hon har tvingats se ut under sin tid i fängelset.
©privat

Ämnen

Kategorier


Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, urgent actions och rapporter vi publicerar.

Kontakter

Amnesty Sverige

Amnesty Sverige

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll