Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

USA: Högsta domstolens beslut om abort är omänskligt och ovärdigt

Genom sitt avgörande i fallet Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization har USAs högsta domstol idag helt upphävt det nationella skyddet för aborträtten. Domstolens beslut äventyrar miljontals kvinnors hälsa och liv, samtidigt som det river upp den grundläggande rätten till abort som kvinnor, flickor och andra som kan bli gravida haft under snart 50 år.

—Idag markerar en dyster milstolpe i USA:s historia då Högsta domstolen har fråntagit amerikaner rätten till abort. Miljontals kvinnor, flickor och andra som kan bli gravida står nu inför en framtid där de inte kommer att kunna göra djupt personliga val som påverkar deras kroppar, deras framtid och deras familjers välbefinnande. Denna dom påverkar varje person i USA, oavsett deras förmåga att bli gravid, säger Tarah Demant, tillförordnad chef för opinionsbildning och regeringsfrågor vid Amnesty i USA.

Ungefär en av fyra kvinnor i USA kommer att göra abort under sin livstid. Dagens beslut från HD i USA innebär nu att kvinnor, flickor andra som kan bli gravida kommer att tvingas föda barn och söka osäkra aborter.. Det vi ser nu är resultatet av en kampanj som pågått under decennier för att kontrollera flickors och kvinnors kroppar. Beslutet banar även väg för nya lagförslag i syfte att frånta människor i USA deras mänskliga rättigheter, som tillgången till preventivmedel, samkönade äktenskap och annan antidiskrimineringslagstiftning.

— USA sätter ett fruktansvärt exempel som regeringar och anti-rättighetsrörelser runt om i världen kommer att lyfta fram för att rättfärdiga attacker mot mänskliga rättigheter och följaktligen förneka flickor och kvinnor rätten till liv, hälsa, kroppslig autonomi och privatliv. Det är inte bara en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna. Det här är ett dråpslag mot jämställdheten och genusrättvisa både i USA och och globalt, säger Katarina Bergehed, sakkunnig kvinnors rättigheter och sexuella och reproduktiva rättigheter, Amnestys Sverige.

Ända sedan HD:s avgörande i fallet Roe v. Wade år 1973 har rätten att göra abort fram tills fostret är livsduglig, varit en grundlagsskyddad rättighet i USA. Staten och landets delstater har inte fått hindra och blanda sig i sådana grundläggande och personliga beslut. Men nu, 50 år senare hävdar alltså en majoritet av högsta domstolens nio domare s att Roe v. Wade bygger på felaktiga grunder, och slår fast att rätten till abort inte skyddas av konstitutionen. Nu är det istället upp till de folkvalda politikerna i USA:s delstater att besluta om vilken abortlagstiftning de vill ha menar HD. I praktiken kommer dagens beslut innebära att abort helt eller näst intill helt förbjuds i 26 av USA:s 50 delstater, vilket påverkar miljontals kvinnors möjlighet att få tillgång till en säker och laglig abort i sin egen delstat.

— Till våra supportrar och de runt om i världen som ser på detta ögonblick med samma känsla av fasa och smärta som vi, säger vi: vad du än känner - ilska, rädsla, svek, sorg - så är du inte ensam. Du, liksom det stora flertalet amerikaner håller inte med om dagens beslut. Amnesty kommer fortsätta att arbeta för allas rätt till säker, laglig abort, både i USA och globalt, säger Tarah Demant.

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

Amnesty Sverige

Amnesty Sverige

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916