Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​USA: Illvillig retorik får inte bli till regeringspolitik

Amnesty International gör följande uttalande med anledning av att Donald Trump har valts till USA:s president.

- Trump, som nu valts till president, har framkallat stor upprördhet många gånger under sin valkampanj och har väckt allvarliga farhågor om hur starkt åtagandet kommer vara från USA i framtiden när det gäller att stå upp för mänskliga rättigheter. Han måste nu lägga det här bakom sig och på nytt bekräfta och stå fast vid USA:s förpliktelser när det gäller mänskliga rättigheter och alla människors lika värde - i USA och utomlands, det säger Salil Shetty, Amnesty Internationals generalsekreterare.

- I upptakten till valet har USA bevittnat oroväckande och ibland illvillig retorik från Trump och andra. Den här retoriken kan inte - och får inte - bli till regeringspolitik. De främlingsfientliga, sexistiska och hatfulla kommentarerna som Trump har fällt har ingen plats i en regering, säger Margaret Huang, generalsekreterare Amnesty International USA.
- Trump, som nu valts till president, måste offentligt förbinda sig att upprätthålla de mänskliga rättigheterna för alla, utan diskriminering. Vi har tidigare sett katastrofala följder, som tortyr och interneringsläger, när de som vi väljer att representera oss struntar i USA:s skyldigheter att upprätthålla de mänskliga rättigheterna. Alla som valts idag, från regeringsmakt till kommunfullmäktige - måste ha detta i åtanke, säger Margaret Huang.

Ämnen

Kategorier


Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, urgent actions och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916