Gå direkt till innehåll
Foto från gränsen mellan USA och Meixko, taget av Hans Maximo Musielik / Amnesty International
Foto från gränsen mellan USA och Meixko, taget av Hans Maximo Musielik / Amnesty International

Pressmeddelande -

​USA/Mexiko: Trumps politik utsätter flyktingar för en farlig limbo-tillvaro

Amnesty International har gjort research på bägge sidor gränsen i USA och Mexiko när det gäller situationen för flyktingar i länderna. Rapporten, Facing Walls: USA and Mexico’s violation of the rights of asylum seekers, visar att mycket av det som pågår i form av bland annat nya policys har resulterat i olagliga så kallade "push-backs" vid gränsen av människor som vill söka asyl. Rapporten visar också att tusentals familjer, i strid med folkrätten, riskerar att låsas in på så kallade "immigration detention centers" - det vill säga förvar.

USA och Mexiko är båda delaktiga i vad som kan liknas vid en blivande människorättskatastrof, det säger Erika Guvara-Rosas, chef för Amnesty Internationals Amerikaavdelning.

-USA bygger upp ett vattentätt system för att hindra personer i nöd från att få internationellt skydd och Mexiko är alltför villiga att spela rollen som USAs "grindvakt". Förlorarna är de hundratusentals desperata människor som flyr extremt och dödligt våld i centralamerikanska länder som till exempel El Salvador, Honduras och Guatemala.

"Push-backs" och olagligt förvar
Sedan februari i år har Amnesty bedrivit utredningsarbete på plats på bägge sidor gränsen, i både USA och Mexiko. Genom arbetet kan Amnesty konstatera att president Trumps olika åtgärder för att "kontollera migrationen" bryter mot internationell rätt.

En av dessa åtgärder handlar om den exekutiva ordern från den 25 januari 2017 om att förbättra gränssäkerheten ("Border Security and Immigration Enforcement Improvements"), det handlar också om åtgärder som gör det möjligt att skicka tillbaka människor till livsfarliga situationer och om att sätta asylsökande familjer i obligatoriskt förvar i flera månader.

Personer vid gränsen mellan USA och Mexiko berättade för Amnesty att nya åtgärder har tvingat dem att utsätta sig för risken att drabbas av våld eller utpressning när de betalat smugglare för att ta sig in i USA. Områden i Arizonaöknen har registrerat en fördubbling när det gäller antalet migranter som avlidit.

Enligt flera advokater, icke-statliga organisationer, migranter och människorättsförsvarare vägrar USAs tull- och gränsbevakning (US Customs and Border Protection, CPS) personer som vill söka asyl komma in vid flera gränsingångar.

En man och hans fru, som flydde Honduras med sin dotter efter det att mannen blivit trakasserad, skjuten och förföljd av ett kriminellt gäng, berättade för Amnesty att de blev avvisade från McAllen, gränsövergången vid Texas, sex gånger under en tredagarsperiodi januari 2017. Detta trots att de uppgav för tjänstepersonen hos CPS att de sökte asyl.

Nicole Ramos, en advokat från USA som följt med 71 asylsökande till gränsen vid San Diego/Tijuana mellan december 2015 och april 2017 berättade för Amnesty att vid nästan alla tillfällen har tjänstepersoner vid CPS antingen försökt neka personer som sökt asyl att komma in i USA eller gett dem felaktiga instruktioner som att till exempel skicka tillbaka dem till USAs konsulat i Mexiko.

President Trumps "Border Security Executive Order" handlar också om att öka kapaciteten hos de redan existerande förvar som finns för migranter och asylsökanden.

Enligt USAs Department of Homeland Security finns det planer på att öka antalet bäddar med 33 500 i förvaren, det vill säga en möjlig fördubbling av landets dagliga kapacitet när det gäller förvar. Det här går mycket längre än ett kongressbeslut på en kvot av 34 000 sängar per dag.

Amnesty har dokumenterat fall med familjer, med barn, som blivit inlåsta i mer än 600 dagar. Under de kommande månaderna kommer kongressen i USA debattera om förvarsverksamheten ska finansieras under 2018 års budget. Att ha en person i ett förvarberäknas kosta den amerikanska regeringen mellan 126 och 161 dollar per dag, medan alternativa åtgärder till att sätta en person i ett förvara kostar 6 dollar per dag och person.

När det gäller Mexiko så registrerades det förra året 8788 asylärenden, jämfört med 1296 år 2013. 35 procent av dessa betraktades som flyktingar.

Under 2016 satte mexikanska migrationsmyndigheter 188 595 irreguljära migranter i förvar, 81 procent av dessa kom från Centralamerika. 147 370 irreguljära skickades tillbaka till sina ursprungsländer. 97 procent av de som deporterades kom från Honduras, El Salvador och Guatemala. Många blev inte informerade om sin rätt att söka asyl för att få skydd.

Rapporten finns bifogad som pdf.

Ämnen

Kategorier


Amnesty International har avslöjat, dokumenterat och protesterat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna sedan 1961. Våra brev tänder ljus av hopp för de orättvist fängslade. Våra påtryckningar och protester sätter press på skyldiga makthavare. Och det ger resultat.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, urgent actions och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll