Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

USA:Utred övergreppen mot Omar Khadr

De övergrepp som Omar Khadr har utsatts för under sina drygt åtta år i amerikansk fångenskap får inte ignoreras, säger Amnesty sedan det blev klart att Omar Khadr erkänt sig skyldig till krigförbrytelser och gjort en uppgörelse med militärdomstolen på Guantánamo.

Omar Khadr greps som 15-åring i Afghanistan, i juli 2002, och har sedan dess suttit i amerikansk fångenskap, först i Bagram på den amerikanska flygbasen i Afghanistan och sedan i Guantánamolägret. Han har flera gånger uppgivit att han torterats, misshandlats och utsatts för kränkande behandling på bägge platser.

Under de drygt åtta år som Omar Khadr suttit fängslad, har USA fått skarp kritik för att helt nonchalera internationella regler om behandling av fångar och i hans fall särskilt det faktum att han var minderårig då han greps och därmed borde ha omfattats av regler i FN:s barnkonvention gällande barn i väpnade konflikter.

Uppgörelse mellan Omar Khadrs juridiska ombud och de amerikanska myndigheterna innebär att Omar Khadr, som är kanadensisk medborgare, döms till åtta års fängelse och kommer att överföras till Kanada och där avtjäna straffet.

Amnesty har länge kritiserat att militärdomstolarna, de så kallade militärkommissionerna, på Guantánamo inte lever upp till internationella krav på en rättvis rättegång och att de amerikanska myndigheterna nu gjort en uppgörelse med Omar Khadr ändrar inte på detta faktum.

- USA måste sluta använda militärkommissionerna och i stället ställa de Guantánaofångar som kommer att åtalas inför rätta i en vanlig civil domstol i enlighet med internationella rättsprinciper. De fångar som inte kommer att åtalas ska omedelbart släppas, säger Rob Freer, Amnesty Internationals USA-expert.

--
Elisabeth Löfgren
pressekreterare

Press Officer

 

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916