Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

VÄRLDEN/FN: Sista MR-kommissionen - en besvikelse

FN:s kommission för de mänskliga rättigheterna har nu avslutat sin sista session. Kritiken mot kommissionen har varit hård under senare år, men istället för att ta denna sista chans att manifestera de framsteg som trots allt har gjorts under de 60 år som kommissionen har verkat, gick FN:s främsta organ för mänskliga rättigheter i graven med ett möte som bara var en ihålig formalitet. Själva starten och basen för MR-kommissionens arbete var FN:s Allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Under 60 år har kommissionen arbetat fram en mängd fördrag om mänskliga rättigheter och inrättat särskilda procedurer för övervakning av mänskliga rättigheter. Bland annat de oberoende tema-och landrapportörerna. Verktygen har funnits där men den politiska viljan att använda dem på rätt sätt har saknats hos flera av kommissionens medlemmar. När nu kommissionen ska ersättas av det nyinrättade rådet för mänskliga rättigheter är det viktigt att behålla och förstärka de funktioner som har till uppgift att opartiskt och fristående övervaka och rapportera om brott mot de mänskliga rättigheterna. Det är också viktigt att behålla möjligheten för de hundratals frivilligorganisationer, som varje år har deltagit i kommissionens möten, att föra fram sina synpunkter, och att deras erfarenheter av och kritik mot brott mot mänskliga rättigheter tas på allvar. Om rådet ska kunna bli den nystart för FN:s arbete för att främja och skydda de mänskliga rättigheterna, som många hoppas, måste medlemmarna upphöra med det politiska maktspelet, med köpslåendet och dubbelmoralen som gång på gång har satt käppar i hjulet för MR-kommissionens arbete. Läs Amnestys hela uttalande i samband med MR-kommissionens avslutande session. http://web.amnesty.org/library/Index/ENGIOR410032006?open&of=ENG-393 Elisabeth Löfgren pressekreterare ----------------------------- Amnesty International Swedish section Box 4719 116 92 Stockholm Phone: +46 (0)8-729 02 20 mobile: + 46 (0)70-433 09 16 Fax: +46 (0)8-729 02 01 http://www.amnesty.se mailto: elisabeth.lofgren@amnesty.se

Ämnen


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916