Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Vietnam — aktivister utsatta för hackerattacker

Hackergruppen Ocean Lotus, som misstänks för samröre med den vietnamesiska regeringen, ligger bakom flera attacker med spionprogram riktade mot landets människorättaktivister. Det visar en ny utredning av Amnesty Internationals Tech-avdelning. Fynden i utredningen visar hur illa ställt det är med yttrandefriheten i Vietnam och hur situationen blir allt värre.

Amnesty Techs Security Lab hittade tekniska bevis för så kallade nätfiskeattacker, där e-postmeddelanden skickats till två kända vietnamesiska människorättsförsvarare, varav den ena bor i Tyskland, och en vietnamesisk NGO (icke- statlig organisation) baserad i Filippinerna. Fynden visar att det är Ocean Lotus som är ansvariga för attackerna och att attackerna ska ha ägt rum mellan 2018 och november 2020.

Den här hackergruppen har vid flera tillfällen identifierats av cybersäkerhetsföretag för att de riktat in sig på vietnamesiska politiska dissidenter, utländska regeringar och företag.

— De här senaste attackerna som utförts av Ocean Lotus visar det förtryck som vietnamesiska aktivister möter, både på hemmaplan och utomlands, för att de står upp för mänskliga rättigheter. Den här olagliga övervakningen kränker rätten till privatliv och kväver yttrandefriheten, säger Likhita Banerji, utredare vid Amnesty Tech.

— Den vietnamesiska regeringen måste tillsätta en oberoende utredning av Ocean Lotus attacker. Om inte så sker, kommer misstankarna om regeringens delaktighet att öka, säger Brittis Edman, policychef på Amnesty Sverige och tidigare Vietnamutredare på Amnesty International.

Amnesty Techs utredning visar att den kända bloggaren och demokratiaktivisten Bui Thanh Hieu blev utsatt för attacker med spionprogram minst fyra gånger mellan februari 2018 och december 2019. Han hade upprepade gånger blivit trakasserad av vietnamesiska myndigheter innan han sökte sig en fristad i Tyskland, där han varit bosatt sedan 2013. En annan bloggare i Vietnam, som inte kan namnges av säkerhetsskäl, blev utsatt tre gånger mellan juli och november år 2020.

Organisationen Vietnamese Overseas Initiative for Conscience Empowerment (VOICE), en NGO-organisation som har sin bas i Filippinerna och som stöttar vietnamesiska flyktingar och arbetar för mänskliga rättigheter, blev utsatt i april 2020. Tidigare medlemmar och frivilliga som arbetat för organisationen har också vid upprepade tillfällen blivit trakasserade, belagda med reseförbud och har fått sina pass konfiskerade när de kommit tillbaka till Vietnam.

Alla attacker hade formen av e-postmeddelanden som låtsades ha för avsikt att dela viktiga dokument via en länk där mottagaren skulle ladda ner en fil. De här filerna innehöll spionprogram för Mac OS eller Windows. Amnesty Techs analys av de skadliga mejlen visade att Ocean Lotus stod bakom dem.

Amnesty har delat sin information med myndigheterna i Vietnam och har, vid rapportens publicering, ännu inte fått något svar.

BAKGRUND
Ocean Lotus (som också kallas för APT-C-00 och APT32) har utfört flera riktade cyberattacker sedan 2013. Attackerna har varit riktade mot olika företag, myndigheter i grannländer till Vietnam och civilsamhällesorganisationer. De har utvecklat sofistikerade metoder som innehåller flera varianter av spionprogram för Mac OS, Android och Windows.

Gruppen är också känd för att lägga till falskt innehåll på webbsidor för att kunna attackera de som besöker dem. Nyligen uppdagades det att Ocean Lotus hade skapat falska nyhetssajter som baserades på innehåll från legitima nyhetskällor.

I januari 2019 trädde en repressiv lag om cybersäkerhet i kraft i Vietnam. Den ger regeringen stor makt att begränsa yttrandefriheten på nätet, bland annat genom att teknikföretag måste överlämna stora mängder data om användarna och censurera användares inlägg.

Amnesty publicerade nyligen en rapport där organisationen dokumenterade det systematiska förtrycket mot aktivister i Vietnam. De utsätts för censur, fysiska attacker, kriminalisering och trakasserier på nätet. Rapporten Let Us Breathe visade hur Facebook och Google i allt högre grad är medskyldiga till de vietnamesiska myndigheternas censur.

Hela det engelska pressmeddelandet finns att läsa här:
https://www.amnesty.org/en/lat...

Rapporten finns bifogad.

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll