Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

VIETNAM: Hårda straff för fackliga aktivister

Amnesty fördömer de hårda straffen mot tre vietnamesiska aktivister som dömts till sju och nio års fängelse för att ha "stört säkerheten" då de delade ut flygblad om arbetsrätt i en fabrik. 

Rättegången mot Doan Huy Chuong, Do Thi Minh Hanh och Nguyen Hoang Quoc Hung, var snabbt avklarad. Den inleddes och avslutades under gårdagen, 26 oktober 2010. 

- Myndigheterna borde omedelbart frige de tre fackföreningsrepresentanterna och stoppa dessa angrepp på regeringskritiker och fredliga aktivister, säger Donna Guest, biträdande chef för Amnestys avdelning för Asien och Stillahavsområdet. 

Doan Huy Chuong är en av grundarna till den inofficiella fackföreningen United Workers-Farmers Organization (UWFO). Han avtjänade under åren 2007 och 2008 ett 18 månaders fängelsestraff för att ha "missbrukat demokratiska friheter". Både Doan Huy Chuong och Nguyen Hoang Quoc Hung är medlemmar i Victims of Injustice, en organisation som skriver petitioner till myndigheter. 

- Dagens hårda straff och de ständiga gripandena av aktivister och bloggare målar upp en allt dystrare bild yttrande- och föreningsfriheten i Vietnam, säger Donna Guest.

Sedan september har åtminstone sju rättegångar mot 17 dissidenter hållits i Vietnam och under de senaste fem månaderna har ytterligare sju gripanden förekommit. För nuvarande sitter minst 30 samvetsfångar i vietnamesiskt fängelse. Bland dessa återfinns medlemmar och sympatisörer av förbjudna politiska grupper, oberoende fackföreningsmedlemmar, bloggare, affärsmän, journalister och författare.

Emilie Holmstrand Amnesty Press och media

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.