Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

VIETNAM: Regimkritiker dömda till långa fängelsestraff

Amnesty uppmanar till ett omedelbart och villkorslöst frigivande av fyra vietnamesiska samvetsfångar som på onsdagen dömdes för sitt arbete inom den fredliga demokratirörelsen.

Under rättegången, som varade i en dag, fällde domstolen de fyra regimkritikerna för "gärningar med mål att störta folkets regering", och de dömdes till mellan fem och 16 år i fängelse.

- Dessa människor skulle aldrig ha gripits över huvudtaget, än mindre blivit åtalade och dömda. Rättegången tillät inget meningsfullt försvar för de anklagade och visar tydligt bristen på respekt för yttrandefrihet, fredliga regimkritiker samt domstolens brist på oberoende, säger Brittis Edman, Vietnamutredare för Amnesty International.

Domstolen fällde Tran Huynh Duy Thuc, 43 år gammal och före detta internetföretagare och affärsman, till 16 års fängelse och fem års husarrest efter frigivning. IT-teknikern och bloggaren Nguyen Tien Trung, 26, dömdes till sju års fängelse, medan den framstående juristen Le Cong Dinh, 41, och affärsmannen Le Thang Long, 42, båda fick fem års fängelse.

Ett ökat förtryck av regimkritiker kan ses som bakgrund till domarna. En ny våg av arresteringar började i maj 2009. Den inriktade sig främst mot självständiga jurister, bloggare och demokratiförespråkare som var kritiska till regeringen. Över 30 samvetsfångar sitter idag fängslade efter bristfälliga rättegångar

- Rättegången var ett fullständigt hån mot rättvisan. Man struntade i grundläggande mänskliga rättigheter som principen att ingen ska dömas ohörd och rätten till försvar, säger Brittis Edman.
Åklagaren lade inte fram några bevis som styrkte anklagelserna, och domarna överlade bara i 15 minuter innan de återvände med domen, vilken tog 45 minuter att läsa upp och uppenbarligen var förberedd innan domstolsförhandlingen.

Rättegången visar också på brådskande behov av en reform av de allvarliga bristerna i brottsbalken från 1999, vilken innehåller bestämmelser som kriminaliserar fredlig regimkritik och strider mot Vietnams åtagande under internationell rätt.

Bakgrund
Artikel 79. Handlingar med mål att störta folkets regering:
De som utför handlingar, etablerar eller ansluter sig till organisatoner med intention att störta folkets regering, ska dömas till följande straff:
1. Organisatörer, anstiftare och aktiva deltagare eller de som orsakar allvarliga konsekvenser, ska dömas till mellan tolv och 20 års fängelse, livstids fängelse eller dödsstraff.
2. Andra medbrottslingar ska dömas till mellan fem och 15 års fängelse.


Stina Thomsson/MalinErikssonAmnesty Press och media

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916