Gå direkt till innehåll
Way Out West-biljett auktioneras ut för yttrandefriheten

Pressmeddelande -

Way Out West-biljett auktioneras ut för yttrandefriheten

I dag söndag klockan 12.00 startar Amnesty International och Way Out West en auktion på Tradera där den första biljetten till sommarens festival säljs till högstbjudande. Hela pengen går till Amnestys arbete som bland annat är kampen för press- och yttrandefrihet.

Auktionen avslutas den 25 januari klockan 22.00. Alla som vill kan buda på den första specialdesignade biljetten till Way Out West i Göteborg den 9-11 augusti, sommarens bästa musikfest. Den som vinner budgivningen får inte bara en plats på festivalen, utan även diverse överraskningar och extravinst.

Mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid. Amnesty och Way Out West tycker att alla människor ska ha rätt att säga och tycka vad man vill. Att fritt uttrycka och ta del av olika åsikter i tidningar, radio, tv och inte minst musik och litteratur är något inte alla i världen berättigas. Yttrandefriheten är en grundstomme i vårt samhälle. För att få andra länder att lyfta frågan lika högt som vi, måste vi visa att vi står upp för det alla dagar om året.

Amnestys arbete för press- och yttrandefrihet fortsätter. Tre aktuella exempel är Dawit Isaak, Martin Schibbye och Johan Persson. De är journalister, de är svenskar och de är samvetsfångar. Dawit Isaak fängslades den 23 september 2001 i Eritrea. Han har sedan dess inte fått tillgång till en advokat och han har inte fått någon rättegång. Vi anser att Dawit bör friges omedelbart och villkorslöst.

För ett par veckor sedan dömdes Johan Persson och Martin Schibbye till elva års fängelse av en etiopisk domstol efter att ha utfört sitt legitima journalistiska arbete. Vi anser att Johan och Martin måste släppas omedelbart och villkorslöst. 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.