Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

ZIMBABWE: Fredliga demonstranter gripna

Under en fredlig demonstration i Zimbabwes huvudstad, Harare, greps på måndagen 83 aktivister när de tågade mot parlamentet för att protestera mot våld och polisövergrepp.
Vid lunchtid den 20 september samlades cirka 600 medlemmar från organisationerna Women of Zimbabwe Arise (WOZA) och Men of Zimbabwe Arise (MOZA) för att högtidlighålla den internationella fredsdagen. Två av deltagarna talade till demonstranterna utanför parlamentet och beskrev det våld som hade förekommit under helgen i samband med de pågående förhandlingarna om en revidering av konstitutionen. Demonstranterna uppmanade polisen att tillåta yttrande-och mötesfrihet och i stället gripa dem som utförde eller stod bakom helgens våld. En kravlista, riktad till polisen, den högste polischefen och inrikesministeriet, lämnades över till de poliser som övervakade demonstrationen.

Polisen började då gripa flera demonstranter. Som en solidaritetshandling klev andra demonstranter upp i polisens lastbilar. Sammanlagt fördes 25 personer till Harares centrala polisstation. Ytterligare 58 medlemmar i WOZA och MOZA gick från parlamentet till polisstationen och överlämnade sig själva för att visa solidaritet med sina gripna kollegor. 

- Dessa godtyckliga gripanden och olagliga fängslanden har ett tydligt mål att begränsa yttrande- och mötesfriheten, säger Michelle Kagari, biträdande chef för Amnestys Afrikaavdelning. 
Amnesty kräver att de som gripits omedelbart och villkorslöst friges om de inte har begått något brott.  

--
Elisabeth Löfgren
pressekreterare

Press Officer

Ämnen

Kategorier


Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org, där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916